Viitorul roboticii si al Inteligentei Artificiale – digital policy roundtable

În data de 7 aprilie 2017 am organizat masa rotundă “Viitorul roboticii si Inteligentei Artificiale” – eveniment ce a beneficiat de sprijinul europarlamentarului Victor NEGRESCU.

Evenimentul a reunit experți din sectorul roboticii, inteligentei artificiale dar si din alte sectoare ale industriei digitale, alaturi de tineri antreprenori precum și reprezentanți ai instituțiilor publice, contribuind la dezbaterile de calitate cu privire la agenda europeana, în contextul consultarilor deschise de Parlamentul European.

Robotica și IA au devenit una dintre cele mai importante tendințe tehnologice ale secolului nostru. Creșterea rapidă a utilizării și dezvoltării acestora pune probleme noi și dificile pentru societatea noastră. Drumul de la sectorul industrial la mediul societății civile impune o abordare diferită a acestor tehnologii, având în vedere că roboții și IA își vor intensifica interacțiunea cu oamenii în domenii foarte diferite. Comisia JURI consideră că riscurile pe care le prezintă aceste interacțiuni ar trebui abordate urgent, asigurându-se de respectarea unui ansamblu de valori fundamentale în orice stadiu al contactelor între roboți, IA și oameni. În cadrul acestui proces, ar trebui acordată o atenție deosebită siguranței umane, confidențialității, integrității, demnității și autonomiei.

Membrii Parlamentului European au solicitat Comisiei Europene o propunere de directiva privind normele de drept civil în domeniul roboticii, avand la baza raportul cu acelasi nume “Civil Law Rules on Robotics”.

In acest sens, dezbaterea “Viitorul robotiicii si Inteligentei artificiale” organizata cu sprijinul europarlamentarului Victor Negrescu (implicat in acest proces, in calitate de membru in Comisia pentru afaceri juridice si Comisia pentru industrie) a contribuit direct la consultarea propusa de Parlamentul European.

In continuare, Digital Citizens Romania, va transmite rezultatele catre institutiile specializate, urmand sa monitorizeze subiectul si sa genereze si alte dezbateri de interes pentru industrie si publicul larg.
Documentele puse la dispozitie de Parlamentul European sunt disponibile la urmatorul link: https://goo.gl/5Spqvw.

“România are un imens potențial în folosirea celor două noi industrii emergente, robotica şi inteligența artificială şi este una dintre prioritățile mandatului meu să ajut, din poziția mea de membru al Parlamentului European, dezvoltarea acestuia. Eforturile mele susținute sunt de a încerca să aducem o viitoare Agenție Europeană pentru Robotică și Inteligență Artificială chiar aici, în România, pentru a se recunoaște astfel potențialul inovator al țării noastre.” – Victor Negrescu


Masa rotundă “Viitorul roboticii si al Inteligentei Artificiale face parte din seria de evenimente inițiate de Digital Citizens Romania sub umbrela: Digital Policy Roundtables – evenimente periodice organizate cu scopul de a contribui direct la agenda publică digitală, prin asigurarea unui dialog între toți actorii interesați (de la companii/antreprenori digitali, la reprezentanți ai instituțiilor publice, la structuri ale partenerilor sociali).
Formatul meselor rotunde asigura un spațiu lucrativ, oferind oportunitatea tuturor celor prezenți de a contribui cu recomandări și sugestii ce vor fi transmise către instituțiile publice abilitate, atât la nivel european cât și național.


Digital Citizens Romania este primul Think Tank Românesc în domeniul Digital – o comunitate dedicată adepților domeniului digital, reprezentanților mediului de afaceri și specialiștilor în politici publice.

Direcțiile strategice asumate de această platformă vizează trei piloni esențiali:
1. Cunoașterea și înțelegerea fenomenului digitalizării.
2. Crearea unui spațiu de dezbateri cu privire la impactul digitalizării, pe termen mediu și lung.
3. Implicarea în procesul de adaptare al noilor politici publice la evoluția sectorului digital, contribuind la generarea de soluții capabile să conducă la o „economie inteligentă, durabilă și favorabilă incluziunii” (Europa 2020).

mihaela-ivan-vicor-negrescu-digital-citizens-viitorul-roboticii