Out4Coding și Săptămâna Europeană a Programării

Săptămâna Europeană a Programării – EU Code Week a fost o oportunitate excelentă de promova importanța competențelor digitale în contextul societății moderne. Cu ocazia aceasta, am organizat Out4Coding, un eveniment menit să aducă digitalul într-un spațiu deschis și prietenos, atât pentru adulți, cât și pentru copii și să demonteze miturile care înconjoară domeniul programării.

img_7924

“Competențele digitale sunt necesare astăzi în aproape toate profesiile. Trebuie să democratizăm formarea digitală și să permitem accesul cât mai multor persoane la o astfel de pregătire. Demersul Digital Citizens Romania de a scoate programarea în stradă este un pas util care subliniază perfect obiectivele Săptămânii Europene a Programării.”
– Victor Negrescu, europarlamentar, Ambasador al Comisiei Europene pentru competențe digitale.

Evenimentul găzduit în Mega Mall București avut loc pe parcursul celor două zile de o serie de activități interactive, organizate cu sprijinul partenerilor noștri de la The Workshop, CERT-RO, STEP IT Academy, Organizația Salvați Copiii și Clubul Programatorilor. Printre subiectele pe care le-am abordat în cadrul diverselor ateliere s-au numărat programarea vizuală, robotica, bloggingul, securitatea în mediul online și nu numai, toate prezentate într-o manieră prietenoasă, indiferent de nivelul de pregătire al participanților.

Totodată, Out4Coding este un eveniment inclus în Luna Europeană a Securității Cibernetice și a beneficiat de sprijinul campaniei Consiliului Europei – No Hate Speech Movement.

Out4Coding a avut parte și de o deschidere oficială, la care am avut plăcerea să îi avem alături pe europarlamentarul Victor Negrescu – europartlamentar, Andrei Nicoară – Departamentul pentru Servicii Online și Design din cadrul Guvernului și pe Cătălin Pătrașcu – Șef Serviciu Securitatea Informației și Monitorizare CERT-RO (Centrul Național de Răspuns la Incidente de Securitate Cibernetică).

Aceștia au punctat câteva aspecte legate de relevanța competențelor digitale, dar și de impactul pe care cei care își propun să cunoască mai bine domeniul îl pot avea asupra comunităților în care trăiesc.

În urma evenimentului, tindem să credem că și participanții la ateliere s-au simțit la fel de inspirați: o parte dintre aceștia au declarat că Out4Coding a reprezenat un prim imbold către a explora domeniul digital. Mai exact, acestea sunt câteva dintre lucrurile pe care le-am auzit de la participanții la eveniment:

“Chiar și pentru o persoană ca mine, care nu a avut foarte mult contact cu domeniul programării până acum, evenimentul Out4Coding a arătat că nu este atât de greu să capeți competențe digitale.”

“Îmi plac în general spațiile informale de învățare, iar la atelierele din cadrul Out4Coding am avut parte de așa ceva, motiv pentru care nu regeret că am participat.”

“Out4Coding a fost într-adevăr o oportunitate de a afla informații noi, concrete, lucruri care mă vor ajuta cu siguranță să fac următorul pas în demersul pe care deja l-am început cu propriul blog.”

În cazul în care doriți să aflați mai multe despre competențele digitale, vă invităm să ne urmăriți în continuare, în continuare vă pregătim multe surprize!