Economia Digitală

digital economyÎntr-o societate în care există peste 3 miliarde de utilizatori ai internetului (46,1% din populația globală) importanța economiei digitale trebuie să fie unui din subiectele cele mai prezente pe agenda publică, la nivel național, european sau internațional.

La nivel european datele arată că potențialul economiei digitale este încă insuficient explorat, având în vedere că 41% din companii încă nu sunt conectate la serviciile digitale și doar 2% beneficiază de toate avantajele oportunităților digitale.

Totodată, la nivel global anumite regiuni se remarcă prin performanțe crescute, în particular se evidențiază statele din G-20 unde economia digitală contribuie cu 8% din PIB, accelerând astfel economia în ansamblul său și creând noi locuri de muncă.

În România sectorul ICT a crescut semnificativ din 2010 până la final de 2015. Datele provizorii oferite de INS pentru 2015 evidențiază că sectorul ICT contribuie la formarea PIB-ului cu 5,6% (crescând de la 3,4% din PIB în 2010), devansând astfel alte sectoare tradiționale precum agricultura.

Mai mult, în comparație cu alte țări din Uniunea Europeană, România are potențialul de a deveni un lider în regiune din punct de vedere al ponderei sectorului ICT în formarea de valoare adăugată brută, astfel, contribuția economiei digitale românești fiind comparabilă sau chiar mai mare, cu țări precum Ungaria – 5,93%, Marea Britanie – 5,55%, Bulgaria – 4,79%, Franța 4,01%.

Contrar acestui potențial România ocupă ultimele locuri din Uniunea Europeană la procentul de utilizatori ai serviciilor de comerț online (18%) sau utilizarea serviciilor de online banking (9,6%).

Aceste statistici indicând o provocare considerabilă pentru România, deoarece economia digitală este în parte influențată de încrederea pe care cetățenii o au în utilizarea instrumentelor online.