De ce este important să investim în competențele digitale în România?

În calitate de stat membru al Uniunii Europene, România este caracterizată de un contrast între potențialul pe care aceasta îl prezintă și o serie de oportunități neutilizate.

Astfel că, deși, România se află printre primele locuri la nivel european în materie de specialiști IT certificați pe cap de locuitor, competențele digitale în rîndul populației generale și al forței de muncă sunt printre cele mai scăzute din UE:
– 52% utilizează internetul cu regularitate (față de 76% media UE)
– 32% nu au folosit niciodată internetul (față de 16% media UE)
– 26% (16-74 ani) au competențe digitale de bază (față de 55% media UE)
– 46% din angajați au competente digitale de bază sau superioare (față de 72% media UE).

Totodată, din punct de vedere al conectivității la internet, se remarcă faptul că România este o țară competitivă la nivelul UE, cu un potențial de creștere foarte mare. Până în prezent situația din România arată un nivel crescut din punct de vedere al:
– numărului de abonamente la bandă largă 63% din abonamentele la rețele fixe față de 30 % în UE (România ocupând locul 2 la nivelul UE)
– 89% acoperire la nivelul rețelelor fixe de comunicații în bandă largă (față de 97% media UE)
– 72% acoperire la nivelul rețelelor de viteză mare (față de 71% media UE).

București este în acest moment cel mai mare hub de IT&C din România, găzduind peste 132 de start-up-uri, precum și cea mai mare parte din companiile internaționale sau firmele de investiții de capital în domeniul tehnologiei, respectiv, având peste 50% din serviciile de outsourcing din întreaga piață românească. Cluj, Timișoara și Iași fiind următoarele centre importante în acest sector, devenind puncte de atracție pentru investitori internaționali din Marea Britanie, Germania sau Statele Unite.

În continuare, luând în calcul ultimele cercetări europene care estimează că în viitorul apropiat 90% dintre locurile de muncă vor necesita competențe digitale, investiția în acest tip de competențe devine esențială pentru piața muncii.digital-skills-1-638