Webinar “Datele Personale în noua lume digitală”

Un webinar despre importanța Datelor Personale într-o perioadă în care utilizarea digitalului a devenit noua normă. O dată cu pandemia generată de COVID-19 din ce în ce mai multe țări discută și chiar utilizează soluții de monitorizare a cetățenilor. Fie că vorbim despre implementarea GDPR/RGPD, măsuri generate de epidemie sau post-epidemie este important să înțelegem care sunt implicațiile pentru cetățeni și societate pe termen mediu și lung.
În acest context vom discuta alături de 2 invitați despre:

  • contextul general al tehnologiilor care utilizează datele personale
  • implicațiile pentru drepturile omului
  • dimensiunea europeană, în particular pornind de la Comunicarea Comisiei Europene din 16Aprilie 2020 „Guidance on Apps supporting the fight against COVID 19 pandemic in relation to data protection”
  • rolul reglementărilor, la nivel european și/sau național și posibile direcții viitoare.

Invitați:

  • Nicu Ștefănuță este europarlamentar si vicepresedinte al Uniunii Salvati Romania. Este vicepresedinte al Delegatiei pentru relatiile cu Statele Unite si membru al Comisiei pentru Mediu, Sanatate Publica si Siguranta Alimentara si al Comisiei pentru Bugete din Parlamentului European.
  • Dragos Lucian Ivan este avocat; peste 9 ani de experiență în postura de cadru didactic universitar; formator; cercetător științific; autor și coautor de carte și a peste 25 de articole științifice publicate în reviste internaționale de specialitate, implicat civic prin VedemJust și Asociația Inițiativa pentru Cultură Democratică Europeană.


Moderator – Veronica Stefan, Fondator Digital Citizens Romania – primul think tank digital, creat în România în 2016, ce aduce împreună experți din diferite sectoare, precum și cetățeni pasionați de digital și drepturile omului.Direcțiile strategice asumate de această platformă vizează trei piloni esențiali:1. Cunoașterea și înțelegerea fenomenului digitalizării, în linie cu inițiativele europene și globale.2. Crearea unui spațiu de dezbateri cu privire la impactul tehnologiei și digitalizării, pe termenmediu și lung.3. Implicarea în procesul de adaptare al noilor politici publice la evoluția sectorului digital,contribuind la generarea de soluții capabile să conducă la o economie inteligentă, durabilă șifavorabilă incluziunii.

Urmărește și documentarul TG1 “Să ne recuperăm datele”, tradus în limba română de comunitatea Digital Citizens Romania: