Am lansat seria de Digital Policy Roundtables

În data de 21 septembrie am organizat prima masă rotundă cu privire la “Conținutul Digital și Reglementările Europene” – eveniment ce a beneficiat de sprijinul europarlamentarului Victor NEGRESCU.

Evenimentul a reunit experți din sectorul digital, tineri antreprenori precum și reprezentanți ai instituțiilor publice, contribuind la dezbaterile de calitate cu privire la agenda europeană, în particular la cele ce țin de armonizarea Pieței Unice Digitale prin adoptarea unui nou cadru de reglementare a contractelor de furnizare a conținutului digital, respectiv a serviciilor și produselor digitale.

Masa rotundă “Conținutul Digital și Reglementările Europene” a deschis seria de evenimente inițiate de Digital Citizens Romania sub umbrela – Digital Policy Roundtables – evenimente organizate o dată la două luni cu scopul de a contribui direct la agenda publică digitală, prin asigurarea unui dialog între toți actorii interesați (de la companii/antreprenori în sectorul digital, la reprezentanți ai instituțiilor publice, la structuri ale partenerilor sociali). Formatul meselor rotunde creează un spațiu lucrativ și oferă oportunitatea tuturor celor prezenți de a contribui cu recomandări și sugestii ce sunt transmise către instituțiile publice abilitate, atât la nivel european cât și național.

Următoarea masă rotundă va avea loc în Noiembrie 2016 și va avea ca temă principală Drepturile de autor și noua propunere a Comisie Europene în acest domeniu.

De ce o dezbatere despre Conținutul Digital și Reglementările Europene?
Comisia Europeană a lansat inițiativa cu privire la reglementările din acest domeniu încă din decembrie 2015, urmând ca la final de 2016 să fie adoptat un set de două directive, atât la nivelul Parlamentului European cât și la nivelul Consiliului Uniunii Europene.
În acest context, Think-Tank-ul Digital Citizens Romania și-a propus să asigure un cadru de dezbateri la care diferiți actori din sectorul digital românesc să fie corect informați cu privire la politicile publice ce vizează activitatea sectorului, respectiv să ofere oportunitatea în care aceștia să contribuie cu recomandări concrete la dezbaterile publice europene.

Inițiativa Comisiei Europene aduce noi prevederi atât din punct de vedere al furnizării conținutului digital cât și al comerțului online, generând un impact semnificativ pentru sectorul digital românesc. În prezent, doar 7,5% din IMM-urile românești vând în mediul online, respectiv 1,9% din acestea vând în afara granițelor (UE), în timp ce doar 18% din utilizatori de internet fac cumpărături online.
Aceste date indică o încredere scăzută atât a consumatorilor cât și a mediului de afaceri în a utiliza instrumentele digitale, una din posibilele cauze fiind chiar lipsa unor reglementări legale adecvate. Totodată, această situație indică și un potențial care poate fi maximizat în perioada următoare prin participarea la Piața Unică Digitală. Pentru a folosi însă această oportunitate este necesar ca România să aibă un rol activ în dezbaterile europene și să își articuleze punctul de vedere ținând cont de toți actorii interesați.

Ca rezultat al dezbaterii organizate Digital Citizens Romania va realiza un Policy Paper cu cu toate recomandările propuse ce va fi transmis atât către instituțiile și rețelele de la nivel European, cât și la nivel național.