Comunicat de presă_Viitorul Digital, Iași

Viitorul Digital: E-guvernare. Date deschise. Guvernanță deschisă
eveniment în pregătirea Președinției Consiliului UE –

Think-Tank-ul Digital Citizens Romania, în parteneriat cu Asociația CIVICA și cu sprijinul instituțional al Ministerului Comunicațiilor și Societății Informaționale și al Parlamentului European în România organizează evenimentul Viitorul Digital: E-guvernare. Date deschise. Guvernanță deschisă”, ce va avea loc la Iași, 1 noiembrie, începând cu ora 10:00 (locația: UAIC – Facultatea de Economie și Administrarea Afacerilor, Amfiteatrul B1).

Evenimentul are ca obiectiv consolidarea priorităților sectorului digital, în contextul pregătirii și exercitării Președinției rotative a Consiliului Uniunii Europene, deținută de România în perioada ianuarie – iunie 2019, respectiv în contextul formulării unei noi Agende Europene post 2020 și a bugetului aferent. Evenimentul include o dezbatere într-un format de masă rotundă alături de actorii interesați și un atelier dedicat competențelor digitale (susținut de Google Atelierul Digital)

Printre invitații confirmați se află:

 • Corina Buruiană – expert date deschise Comisia Europeană
 • Radu Puchiu – expert date deschise, Open Government Partnership envoy, fost Secretar de Stat Guvernul României
 • Cătălin Ivan – deputat european
 • Cătălin Boghiu – responsabil Smart City, Primăria Municipiului Iaşi
 • Adrian Iftene – Decan Facultatea de Informatică – UAIC
 • Daniel Condurache – Prorector Universitatea Tehnică “Gheorghe Asachi”
 • Eugen Buşoiu- fondator IAŞI AI
 • Gabriel Marchidan – director tehnic companie IT
 • George Anghel, Fondator Digitax (platformă de servicii digitale)
 • Oana Olariu – expert guvernare deschisă, Asociația CIVICA
 • Veronica Ștefan – fondator Digital Citizens Romania

Conferința “Viitorul Digital: E-guvernare. Date deschise. Guvernanță deschisă” este prima din seria de evenimente organizate sub umbrela “Lideri în rEvoluția Digitală” – o inițiativă, ce are scopul de a promova și de a susține prioritățile digitale înainte, în timpul dar și după Președinția Română la Consiliul UE. În pregătirea Președinției vor mai fi organziate evenimente în Cluj (23 noiembrie), Timișoara (29 noiembrie), București (13 decembrie). Complementar cu evenimentele din țară, la Iași va fi lansată și campania online “100 de idei pentru Viitorul Digital” – o inițiativă de stimulare a participării cetățenilor activi în mediul online.

Printre temele de interes ale conferinței vor fi abordate:

 • Prioritățile digitale ale României pentru Președinția Consiliului UE
 • Politicile și demersurile europene cu privire la sectorul digital, cu accent pe e-guvernare și temele conexe
 • Demersurile României în acest domeniu și planuri de viitor – exemple ale sectorului public și privat, atât de la nivel local cât și național
 • Oportunitatea oferită de Președinția Consiliului UE pentru poziționarea României ca un centru de excelență în sectorul digital și afaceri europene, inclusiv prin colaborări regionale precum Parteneriatul Estic
 • Importanța alegerilor europene din mai 2019 și conturarea unei noi agende europene, post 2020.

Concluziile conferinței vor fi incluse în documentul strategic “Manifest pentru Viitorul Digital”, ce va fi lansat la București pe 13 decembrie.

De ce Campania Lideri în rEvoluția Digitală” și evenimentele Viitorul Digital?

– Președinția României la Consiliul UE are loc într-o perioadă strategică în definirea viziunii UE post Brexit și post 2020, creând premisele unui poziționări strategice a României ca centru regional de expertiză în domeniul digital, construind astfel pe expertiza recunoscută în formarea specialiștilor IT&C sau securitate cibernetică și accentuând contribuția națională la agenda europeană.
– În an centenar și cu un an 2019 la orizont plin de evenimente (Președinția Consiliului, Alegerile Europene – mai 2019, definirea viitoarei viziuni a UE) actorii Români au ocazia să se implice activ în luarea deciziilor la nivel European, conturând mai întâi o viziune la nivel național, alături de toate părțile interesate – mediul academic, antreprenori, experți, cetățeni.

De ce o prioritizare a Digitalului?

– Sectorul IT&C contribuie cu mai mult de 6% la formarea PIB-ului în România, depășind sectoare tradiționale precum agricultura
– IT-iștii români sunt recunoscuți pentru talentul și expertiza lor, fiind în primele 10 locuri la nivel global din punct de vedere al numărului de specialiști certificați pe cap de locuitor
– România este pe locul 2 UE la viteza la internet și a devenit casa mai multor inițiative antreprenoriale de succes (printre cele mai cunoscute la nivel internațional fiind Bitdefender, UIPath, Emag, dar multe altele cresc accelerat)
– România este pe locul 2 UE și la nr. de femei care lucrează în IT&C, respectiv locul 4 la fete care studiază științele exacte
– Piața Unică Digitală Europeană este estimată ca va ajunge la aprox. 415 miliarde euro/an

Cu toate aceste date pozitive, România încă se află pe ultimele locuri la adoptarea noilor tehnologii, cu peste 70% din cetățeni fără competențe digitale de bază și un procent infim de companii care folosesc instrumentele online (8% vând online și doar 1,9% vând transfrontalier online).

 Pentru a beneficia cu adevărat de oportunitățile lumii digitale este necesar ca România să acceelereze investițiile în acest sector și să proritizeze tehnologizarea tuturor industriilor tradiționale.

Și fiindcă în lumea digitală barierele geografice nu mai sunt la fel de relevante ca până acum este imperativ ca România să fie un actor activ la nivel european în definirea politicilor publice și a bugetelor aferente.

[email protected]